آشنایی با کاربرد سازه های چوبی
بشر از دیرباز تاکنون برای ساخت سازههای مختلف از چوب استفاده کردهاست. استفاده از این متریال دارای مزایای زیادی است که باعث شده در زمانهای مختلف کاربردهای متفاوتی داشتهباشد. سازههای چوبی، متفاوت از انواع سازههای دیگر هستند که باعث جذابترشدن آنها میشود و با ویژگیهای منحصربهفرد خود، طرفداران زیادی دارد. در این مقاله به آشنایی با سازه چوبی، کاربرد، مزایا و معایب وهمچنین کشورهای طرفدار این صنعت اشاره شدهاست. پس اگر میخواهید با کاربرد سازههای چوبی آشنا شوید و بدانید سازه چوبی چیست؟ این مقاله از سایت بن رو کالج را تا انتها مطالعه کنید.
فهرست مطالب:
- سازه چوبی چیست؟
- تاریخچه و کاربرد سازه های چوبی
- مراحل اجرایی سازه چوبی چیست؟
- کاربرد سازه های چوبی
- مزایا و معایب سازه چوبی چیست؟
- چرا کشورهای پیشرفته طرفدار سازه چوبی هستند؟
- سخن پایانی بن رو کالج
سازه چوبی چیست؟
علیرغم پیشرفت زیادی که در مصالح ساختمانی مدرن بوجودآمدهاست، چوب یکی از مصالحی است که هنوز هم در ساخت ساختمانها جزو مصالح محبوب بهشمار میرود. چوب را میتوان جزو مصالح ابتدایی ساخت خانهها در نظر گرفت. اجزای یک سازه چوبی تا حدود زیادی شبیه به سازههای دیگر است، که اجزای آن به دو دستهی اجزای فشاری و خمشی تقسیم میگردد. سازه های چوبی در شهرهای شمالی کشورمان ایران هم بسیار پرکاربرد هستند. دلیل این محبوبیت هم چیزی جز وجود جنگلها و منابع چوب نیست. یکی از موارد مهم در این سازهها این است که در صورت یکپارچگی اجزا تشکیلدهنده، سازهای محکم به وجود میآید.
تاریخچه و کاربرد سازههای چوبی
سازه چوبی یکی از قدیمیترین سازهها در تاریخ بشریت و از گذشتههای دور، در بیشتر سرزمینها مورد استفاده آدمی بودهاست. برای مثال، خانههای چوبی یکی از پرکاربردترین و قدیمیترین شکلهای یک خانه هستند. نکته قابل توجه این است که این سازه همگام با انسانها در حوزه علم و فنآوری پیشرفت چشمگیری دارد.
از زمانی که انسان نیاز به ساخت سرپناهی امن را در خود احساس کرد، چوب به یکی از مصالح مهم و پرکاربرد در ساخت خانه و وسایل دیگر تبدیل شد. در واقع میتوان گفت که اولین تجربه ساخت سازه چوبی به زمانی برمیگردد که انسانها تصمیم گرفتند که در کوهستان زندگی نکنند و به مرور زمان خانههایشان را به زمینهای هموارتر منتقل نمودند. سپس متناسب با موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی هر منطقه، سازه های چوبی با اشکال و انواع مختلف ساخته شدند. در بسیاری از مناطق دنیا از جمله سیستان و بلوچستان، هنوز هم طایفههایی هستند که در خانههای دایرهای شکل چوبی زندگی میکنند که به آن کپر گفته میشود. سازههای چوبی کشفشده از دورههای تاریخی مختلف و نقاشیهای موجود در غارها گواه این حقیقت هستند که این متریال از زمان ارتباط بشر با طبیعت در زندگی او حضور داشتهاست.
مراحل اجرایی سازه چوبی
اجرای فونداسیون اولین مرحله از ساخت سازه چوبی است؛ زیرا اسکلتهای چوبی مانند انواع اسکلتها، قبل از هرچیز نیاز به یک بستر دارند. مرحله بعدی نصب ستونهای مقاوم است. با نصب ستونها، میتوان تیرهای اصلی و فرعی را به آنها متصل کرد. زمانی که ساخت اسکلت به پایان رسید، سازه نیاز به پوششهای داخلی و بیرونی دارد. در کشور ایران بیشتر ساختمانهای چوبی با سقفهای شیبدار اجرا میگردد و بایستی سقفها مقاوم در برابر باد و برف ساخته شوند.
کاربرد سازه های چوبی
همانطور که می دانید چوب همواره یکی از پرطرفدارترین متریالها در صنعت ساختمان بودهاست. چوب، متریالی بسیار متنوع است. این متریال محبوب رنگ، بافت و طرحهای مختلفی دارد. هر کدام از این طرح و رنگها هم برای مصارف خاصی کاربرد دارند. مهمترین سازههای چوبی که امروزه با چوب ساخته میشوند عبارتاند از ویلاها، خانهها، کلبه، آلاچیق، ترمووال، روف گاردن، پرگولا و خانههای متحرک. همچنین طراحی و ساخت ساختمانهای پیشساخته و نیمهپیشساخته را میتوان یکی از محبوبترین و جالبترین کاربردهای سازه های چوبی دانست. جالب است بدانید که متریال چوب در ساخت اسکلتهای چوبی، دیوارها و حتی در ساخت درب و پنجره یا طراحی داخلی و نمای ساختمان هم کاربرد دارد. امروزه یکی از رایجترین و پرطرفدارترین سازه چوبی، ویلاهای چوبی هستند.
به طورکلی کاربرد چوب در صنعت ساختمانسازی به این صورت است که از آن در دکوراسیون داخلی مانند کابینتها و کفپوش، مصالح داخلی و یا خارجی مانند دیوارپوشها، ساخت تجهیزات و همچنین ساختن قطعات باربر و اصلی بنا استفاده میکنند.
برای آشنایی با کاربرد رویت در سازه چوبی روی لینک کلیک نمایید.
مزایا و معایب سازه چوبی چیست؟
سازههای چوبی هم مانند سایر سازهها مزایا و معایبی دارند. در ادامه این مقاله به توضیح برخی از این ویژگیها میپردازیم.
معایب استفاده از سازه های چوبی:
به طور کلی استفاده از متریال چوب برای ساخت و ساز، معایب مختلفی دارد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. مقاومت بسیار کم این متریال در برابرآتشسوزی یکی از بدترین معایب آن به شمار میآید. همچنین عدم مقاومت آن در برابر حشرات میتواند باعث شود سازندگان کمتری از چوب استفاده کنند. از جمله معایب دیگر کار با چوب میتوان به کمبود نیروکار ماهر و حساس بودن چوب نسبت به رطوبت زیاد اشاره کرد.
مزایای استفاده از سازه های چوبی:
سرعت بالای ساخت و اجرای ساختمانهای چوبی از جمله نکات مثبت استفاده از این متریال است. همچنین سبک شدن وزن سازه و سازگاری این متریال با طبیعت و انواع آبوهوا سبب محبوبیت این متریال شده است. به علاوه مقرون بهصرفهبودن، دوام بالا، کمک به کاهش مصرف انرژی از جمله مزایای دیگر استفاده از این متریال است.
چرا کشورهای پیشرفته طرفدار سازه چوبی هستند؟
آیا تا به حال به این سوال فکر کردهاید که چرا کشورهای پیشرفته با وجود فناوریهای نوین و بلایای طبیعی هنوز هم طرفدار سازههای چوبی هستند؟ تعداد زیادی از خانهها در اروپا وخصوصا آمریکا با چوب ساختهمیشوند که دلیل اصلی این امر ارزان و با دوام بودن آن است. کشورهایی مانند استرالیا، کانادا و خصوصا ایالات متحده را میتوان به عنوان اصلیترین سازندگان سازههای چوبی در دنیا در نظر گرفت. دلایل دیگری همچون، سرعت بالای ساخت، وجود جنگلهای وسیع، سازگاری با محیط زیست و وجود قابلیت بازیافت این متریال سبب مجبوبیت سازه چوبی در دنیا شدهاست.
استفاده از سازه های چوبی در کشورهایی مثل ژاپن، آمریکا و کانادا بسیار رایج است. یکی از دلایل مجبوبیت این نوع سازهها در واقع مقاومت زیادشان در برابر زلزله است. این نوع سازه ها در اروپا هم طرفداران خاص خود را دارند. در واقع یکی از علتهای محبوبیت استفاده از سازه چوبی در مناطق اروپایی این است که معماران به راحتی میتوانند در طراحی این نوع ابنیه از خلاقیت و نوآوری به کار برند. همچنین سازه های چوبی در چین، نمایانگر سنت و فرهنگ معماری این مردم است.
امروزه سازههای چوبی در کشورهای صنعتی مانند کانادا، ایالات متحده آمریکا، روسیه، استرالیا، کشورهای اروپای شمالی و منطقه اسکاندیناوی پیشرفت چشمگیری کردهاست. در واقع به طور تقریبی میتوان گفت که امروزه بیش از ۹۵ درصد ساختمانهای مسکونی در این کشورها از سازههای چوبی ساختهشدهاند.
اگر میخواهید بدانید که ارتباط مهاجرت به آمریکا با یادگیری سازه چوبی چیست؟ این مقاله را مطالعه کنید.
سخن پایانی بن رو کالج
امروزه ساخت سازه های چوبی در دنیا یک حرفه و تخصص ویژه در صنعت ساختمانسازی به شمارمیرود. با توجه به مزایای عنوان شده برای سازههای چوبی، ساخت این خانهها به صرفه درنظر گرفته میشوند. در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا، مانند ایالات متحده، اسپانیا و کانادا علیرغم وجود متریالهای مدرن، سازههای چوبی، محبوبیت زیادی دارند. از این رو کاربرد سازه های چوبی در صنعت ساختمان از اهمیت ویژهای برخورداراست.
در صورت علاقهمندی و برای دیدن آموزشها و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سازههای چوبی میتوانید به بن رو کالج مراجعه کنید. این مجموعه، مرجع آموزش نرمافزارهای معماری، پکیج آموزشی سازه های چوبی را در اختیار شما علاقهمندان قرار دادهاست تا پس گذراندن این دوره، علاوه بر تسلط بر شیوه طراحی سازههای چوبی و کسب مهارت، مسیر خود را برای بازار کار در ایران و همچنین مهاجرت نیز هموار نمایید.
Rating 4.31 from 16 votes
با دیگران به اشتراک بگذارید تا امتیاز بگیرید!