سبد خرید

معایب و مزایای معماری پارامتریک

معایب و مزایای معماری پارامتریک

معماری پارامتریک چیست؟ این روش معماری یک رویکرد طراحی است که از الگوریتم‌ها و ابزارهای پاسخگو به آنها برای تولید فرم‌ها استفاده می‌کند. این رویکرد به معماران اجازه می‌دهد تا ساختارهای پیچیده و پویایی ایجاد کنند که با شرایط مختلف محیطی و عملکردی سازگار باشد. در معماری پارامتریک، طراح مجموعه‌ای از قوانین یا پارامترها را تنظیم کرده و با تعریف ویژگی‌ها و رفتار یک سیستم طراحی، خروجی را ایجاد می‌کند. در ادامه این مقاله با مزایای معماری پارامتریک و نرم افزارهای معماری پارامتریک آشنا می شویم.

معماری پارامتریک اغلب با ابزارهای نرم‌افزاری تخصصی مانند پلاگین گرس‌هاپر (Grasshopper) در نرم‌افزار مدلسازی راینو و داینامو (Dynamo) در نرم‌افزار رویت همراه است. این ابزارها به طراحان این امکان را می‌دهد که با ایجاد و دستکاری قوانین و الگوریتم‌های مختلف، هندسه‌های پیچیده را به سرعت در طراحی به کار گیرند و به طور همزمان به پارامترهای ورودی دسترسی داشته‌باشند. طراحی پارامتریک می‌تواند در زمینه‌های مختلف معماری از جمله نمای ساختمان، سیستم‌های سازه‌ای، سیستم‌های روشنایی و فضاهای داخلی مورد استفاده قرار گیرد.

 

معرفی ۵ پروژه برتر معماری پارامتریک چیست؟

  • دفتر چاپ سه بعدی (The 3D Printed Office) در دبی، طراحی شده توسط Gensler و Thornton Tomasetti. این ساختمان اداری با استفاده از فناوری پرینت سه بعدی و طراحی پارامتریک در پاسخ به آینده‌نگری ایجاد شده‌است.
  • مرکز مطالعات و تحقیقات نفت ملک عبدالله (The King Abdullah Petroleum Studies and Research Center) در عربستان سعودی که توسط معماران زاها حدید طراحی شده است. این ساختمان دارای یک فرم پیچیده و روان است که با استفاده از ابزارهای مدلسازی پارامتریک شکل گرفته‌است.
  • برج MahaNakhon در بانکوک، تایلند، طراحی شده توسط Büro Ole Scheeren. این آسمان‌خراش دارای فرم متمایز و پیکسلی است که با استفاده از ابزارهای مدل‌سازی پارامتریک به وجود آمده‌است.
  • موزه طراحی V&A در داندی، اسکاتلند، طراحی شده توسط Kengo Kuma & Associates.
  • گسترش موزه هنر مدرن سانفرانسیسکو، طراحی شده توسط Snøhetta.

 

مزایای معماری پارامتریک

مزایای معماری پارامتریک

·         سفارشی سازی (Customization):

مزایای معماری پارامتریک سطوح بالایی از سفارشی‌سازی را امکان‌پذیر می‌کند. با ابزارهای طراحی پارامتریک، معماران می‌توانند طرح‌های منحصربه‌فردی ایجاد کنند که با شرایط خاص سایت، نیازهای مشتری و نیازهای پروژه همراه شده‌اند.

·         کارایی (Efficiency) و انعطاف‌پذیری (Flexibility):

کارایی معماری پارامتریک چیست؟ فرایند طراحی در معماری پارمتریک بسیار کاراست زیرا طراحان می‌توانند به سرعت پارامترهای طراحی را تنظیم کرده و تغییرات حاصل را در زمان واقعی مشاهده کنند. به علاوه تغییرات خودکار و حذف محاسبات به صرف زمان و تلاش کمتر کمک می‌کند. این در حالی است که طیف گسترده‌ای از پارامترها برای تغییرات وجود دارد.

·         پایداری (Sustainability):

معماری پارامتریک از شیوه‌های طراحی پایدار پشتیبانی می‌کند. بهینه‌سازی طراحی برای عوامل محیطی مانند جهت‌گیری خورشید، الگوهای باد و مصرف انرژی از مهمترین مهارت‌های مورد نیاز در دفاتر معماری است و نیروهای متخصص در این حوزه از شانس بیشتری برای تمدید قرارداد در شرکت‌ها برخوردارند.

·         نوآوری (Innovation):

از آنجایی که هم‌نشینی الگوریتم‌ها و پارامترها کنار هم جایگشت‌های مختلفی برای خروجی ایجاد می‌کند یک از مزایای معماری پارامتریک پاسخگو بودن آن در مواجه با نوآوری دانست.

·         دقت (Precision):

ابزارهای طراحی پارامتریک به سطوح بالایی از دقت و صحت دسترسی دارند. محاسبات خودکار و قوانین درون برنامه کمک به ایجاد فرم‌های معمارانه دقیق‌تر می‌کند.

·         مقرون به صرفه بودن (Cost-effectiveness):

از مزایای معماری پارامتریک می‌توان به کاهش هزینه‌های پروژه اشاره کرد. معماران می‌توانند با خودکارسازی فرآیندهای طراحی و بهینه‌سازی، طرح‌هایی ایجاد کنند که برای ساخت کارآمدتر بوده و به مواد و منابع کمتری نیاز دارند که نهایتا منجر به هزینه‌های ساخت و ساز کمتر و یک پروژه مقرون به صرفه تر خواهد بود.

آموزش طراحی پارامتریک توسط مهندس جواد پاکزاد

 

چه معایبی برای استفاده از معماری پارامتریک در طراحی وجود دارد؟

به هر رو هر پدیده‌ای نقاط مثبت و منفی خودش را دارد. با اینکه معماری پارامتریک از مزایای بسیاری برای استفاده برخوردار است، برخی از فواید معماری پارامتریک چیست؟

·         پیچیدگی (Complexity)‌:

معماری پارامتریک نیاز به سطح بالایی از تخصص فنی و مهارت در استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی دارد که می‌تواند برای برخی از معماران و طراحان چالش برانگیز باشد.

·         هزینه (Cost):

با وجود کرک نرم‌افزارهای گران‌قیمت در ایران اما سخت‌افزار مورد نیاز برای ایجاد طرح‌های پارامتریک می‌تواند گران باشد. زمان و تلاش لازم برای یادگیری و استفاده از فناوری نیز می‌تواند بر هزینه آن بیفزاید. به علاوه قرارگیری در شیب مناسب منحنی یادگیری طراحی پارامتریک، به زمان و تلاش زیادی نیاز دارد.

·         تکرارپذیری (Reproducibility):

بازتولید طرح‌های پارامتریک بدون نرم‌افزار یا طراح اصلی ممکن است دشوار باشد و معماران یا سازندگان آن دیگر در دسترس نباشند.

·         تعمیر و نگهداری (Maintenance):

معماری پارامتریک اغلب پیچیده است. لذا نگهداری و تعمیرات آن چالش برانگیز است و به نیروی متخصص و تجهیزات اختصاصی نیاز دارد.

·         زیبایی شناسی (Aesthetics):

برخی از منتقدان استدلال می‌کنند که معماری پارامتریک بیش از حد فرموله و فاقد خلاقیت است و در نتیجه زیبایی‌شناسی عمومی ‌یا تکراری برای آن در نظر می‌گیرند.

·         دسترسی (Accessibility):

طرح‌های پارامتریک برای مشتریان و ذینفعانی که ممکن است دانش فنی یا مهارت‌های لازم برای درک یا اصلاح طرح را نداشته باشند، کمتر قابل دسترسی هستند.

 

پکیج آموزشی

GRASS JUMP

آموزش پروژه محور گرس‌هاپر

معایب و مزایای معماری پارامتریک - بن رو کالج

Rating 4.00 from 4 votes

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید