پرگولا چیست؟
در دنیای پرهیاهو و مدرن امروزی و کمبود فضاهای باز و نیمه باز، نیاز به طبیعت همواره حس میشود. پرگولا یکی از سازههایی است که در طراحی منظر و فضای سبز مکررا استفاده میگردد. با ساخت یک پرگولای ساده میتوان محیط زندگی خود را از کسل بودن خارج کرد. حال این پرسش به وجود میآید که پرگولا چیست؟ و کاربرد پرگولا در معماری و منظر کدام است؟ در ادامه مقاله به این مسائل پرداختهایم.
پرگولا چیست؟
پرگولا سازهای کاربردی و زیبا ساخته شده در فضاهای باز است که میتواند فضایی آرامشبخش برای استراحت و سایر کاربردها فراهم نماید. پرگولا در انواع مختلف ساخته میشود که هر یک مزیتهای خاص خود را دارد. گفته میشود، ریشه ساختن پرگولاها در دوران رنسانس ایتالیا یافت میشود.
پرگولا بهصورت یک سازهی مشبک، با سقف و یا حتی بدون سقف ساخته میشود. درواقع پرگولا نوعی سایهبان، برای ایجاد سرپناه و همچنین فضایی زیبا در محوطه بیرون به حساب میآید. این سازه همچنین میتواند یک فضای خصوصی در حیاط خانه را ایجاد کند.
سازههای زیبای پرگولا از اتصال ستونها و تیرهای چوبی و یا فلزی ساخته میشوند. سقف پرگولا یک شبکه افقی است که کاملا پوشیده نیست و تیرهای سقف از هم فاصله دارند. به این دلیل برای آب و هواهای بارانی مناسب نیستند. این سازه انعطافپذیر میتواند بهصورت مستقل از بنا و یا متصل اجرا شود. همچنین اجرا پرگولا در روف گاردن نیز بسیار پرطرفدار است.
انواع پرگولا
امروزه تنوع پرگولاها بسیار زیاد است. پرگولا را میتوان از چوب، پی وی سی، فلز، فایبرگلاس و سایر مواد اجرا کرد. برخی از این سازهها به گونهای متصل به بناها طراحی میشوند. سازههای متصل به بنا در بیرون از خانه حس درون خانه را القا میکنند. پرگولاها نه تنها با سقف تخت، بلکه بصورت سقف شیبدار نیز ساخته میشوند. این سازههایی که با سقفهای قوسی اجرا میشوند ظاهر بسیار خاص دارند. از انواع متریالهای استفاده شده در ساخت پرگولاها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
پرگولا یک نوع سازه چوبی پرطرفدار است که در اندازهها و ابعاد مختلف اجرا میگردد. این سازههای مقرون بهصرفه از الوار و رنگهای ساده ساخته میشوند. پرگولا آلومینیومی برای خانههای مدرن بسیار مناسب هستند. این سازههای آلومنیومی با اشکال ساده و مدرن ساخته میشوند. از مزایای متریال آلومینیومی میتوان به تعمیر و نگهداری راحت و مقاومت بالا در برابر زنگزدگی اشاره کرد.
پرگولا وینیل یکی از گرانترین و لوکسترین پرگولاها است. از مزایای آن میتوان به مقاومت در برابر حشرات و عوامل محیطی و همچین دوام بالا اشاره نمود. از انواع دیگر پرگولا، پرگولا فلزی و فایبرگلاس است. سازههای ساخته شده با فلز بسیار مقاوم و محکم هستند. از معایب متریال فلزی، زنگ زدن مکرر آن است، اما فایبرگلاس زنگ نمیزند.
پرگولا در معماری و منظر
پرگولاها جزو سازههای مدرن هستند که در فضاهای باز و نیمه باز، باغها، محوطه خانهها، ویلاها و همچنین انواع رستورانها و مجتمعهای تجاری نقش سایهبان و فضای نیمه باز جذاب را ایفا میکنند. بسیاری از افراد پرگولا را با سازههایی همچون آلاچیق، داربست گیاهان، سایبان و حتی طاقهای ورودی اشتباه میگیرند. اما پرگولا از چند ستون و چند تیر تشکیل میشوند. این سقفهای ساخته شده با تیرها به صورت باز یا بسته طراحی میشوند. در مبحث معماری و منظر ایجاد فضاهای باز و نیمهباز بسیار مهم است و این سازه این امکان را به معماران میدهد.
ستونها و تیرها دو قسمت اصلی پرگولا را تشکیل میدهند و در مکانهای مختلفی از فضای خارج از خانه مانند حیاط، تراس، ورودی باغ و … ساخته میشوند. همچنین از پرگولا در پوشش باغچه و در مقابل درب ورودی منزل نیز استفاده میکنند.
کاربرد پرگولا
پرگولا با استفاده از متریالهای مختلفی از جمله چوب، فلز، ترموود و چوب پلاست طراحی و اجرا میشود. این سازهها برای فضاهای عمومی و خصوصی بسیار مناسب هستند. از کاربردهای آن میتوان به فضایی شخصی برای غذاخوری و دورهمیها و سپری کردن اوقات فراغت اشاره نمود.
مدلهای مختلفی از پرگولا متناسب با شرایط و سلایق گوناگون وجود دارد. اغلب افراد این سازه را با آلاچیق اشتباه میگیرند در صورتیکه تفاوتهای زیادی بین آلاچیق و پرگولا وجود دارد. پرگولا سازهای محبوب و کاربردی است که بعنوان سایبان در فضای خارجی اجرا میگردد، که فضایی مناسب و خاص برای فضاهای جمعی و دورهمیها بوجود می آورد. در ادامه به کاربریهای مختلف پرگولا میپردازیم:
کاربری ورودی باغ یکی از این کاربردهاست. پرگولا را میتوان در ورودی باغها، ویلاها و خانهها اجرا کرد. همچنین از پرگولا را میتوان همانند آلاچیق مستقلا در فضاهای خارجی استفاده و در دورهمیها به آن رجوع کرد. پرگولا در فضای تراس هم میتواند اجرا شود و به عنوان بخشی الحاقی از فضای خانه به شمار بیاید. مزیت این کار به وجود آمدن فضاهای بیشتر و متنوعتر در فضای داخلی خانه و جذابیت بالا است.
امروزه با هجوم روزمرگیها و پیچیدگی زندگی مدرن و همچنین کمبود فضاهای باز و نیمهباز در خانهها، سازههایی مثل پرگولا بسیار محبوب شدهاست. اگر هم در حیاط فضای کافی نباشد میتوان پرگولا را در پشتبام ساخت. این سازه بر خلاف آلاچیق میتواند وزن کمتری داشته باشد که برای روف گاردن نیز بسیار مناسب است.
مزایا و معایب پرگولا
اجرای پرگولا مزایای زیادی دارد که در ادامه به برخی از این مزایا اشاره میشود: با ساخت این سازهها در حیاط، یک فضایی دلپذیر ایجاد میشود و نور آفتاب و گردش هوا در فضای باز به این امر کمک شایانی میکند. همچنین برای افزایش سایهاندازی، حفظ و افزایش حریم خصوصی در خانه، میتوان در ساخت پرگولاها از پردههای شفاف و یا انگور استفاده نمود.
این سازهها برای رشد گیاهان و امکان آویزان کردن گلدانهای تزیینی مناسب به شمار میروند. همچنین برای طراحی این سازهها نیازی به ایجاد بستر، زیرساخت و امکانات مخصوصی نیست. فضاهای ایجادشده توسط پرگولاها یک فضا برای دورهمیها و مهمانیها هستند. در واقع پرگولا به ایجاد یک فضای جمعی در منزل کمک بسیاری میکند.
از معایب پرگولا میتوان گفت که، سقف اکثر پرگولاها با تیرهای با فاصله از هم به صورت باز و نیمهباز طراحی می شوند. این ویژگی سبب میشود این سازه در آبوهوای بارانی و برفی مناسب نباشند و به عنوان سایبان ایمن و بادوام استفاده نشوند.
سخن پایانی بن رو کالج
پرگولا به سازههای مسقف یا غیرمسقف اطلاق میشود. در واقع معنی لغوی پرگولا نیز همان سقف است. امروزه استفاده از پرگولاها در فضاهای باز بسیار رایج شدهاست. در این مقاله به سوالات پرگولا چیست؟ کاربرد پرگولا در معماری و منظر به صورت مفصل پرداختهایم. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه پکیج سازه های چوبی بن رو کالج را تهیه کنید.
Rating 0.00 from 0 votes
با دیگران به اشتراک بگذارید تا امتیاز بگیرید!