روش طراحی نما در اسکچاپ
در سالیان اخیر، با توجه به گسترش استفاده از نرم افزارهای طراحی در حوزه معماری، یکی از محبوبترین شاخهها و رایجترین موضوعات در بازار کار معماری، روش طراحی نما در اسکچاپ است. نرم افزار کاربردی اسکچاپ یکی از کاربرپسندترین و سادهترین نرم افزارهای معماری و طراحی نما از پولسازترین رشتهها به حساب میآید. طراحی نما در نرم افزار محبوب اسکچاپ، روش و مزایایی دارد که در ادامه مقاله به آن پرداختهایم.
نکات مهم در روش طراحی نما در اسکچاپ
نکات طراحی نما در اسکچاپ، استفاده از نرم افزارها بسیار اهمیت دارند و در کل نمای یک ساختمان باید به درستی و زیبایی طراحی شود. نمای ساختمان اولین منظرهای است که از یک ساختمان میبینیم و همانند یک ویترین برای مغازهها به شمار میرود. همچنین نوع و روش طراحی نمای یک ساختمان به نوعی معرف سلیقه طراح آن است.
یک نمای باارزش و خوب بایستی کاربری خود را به نمایش بگذارد. در واقع نماهای با ارزش طراحی شده در محیط شهری، سبب زیبایی بصری شهرها و افزایش تعامل کاربران با ساختمانها میگردد. به همین دلیل طراحی نماها بسیار مهم هستند.
نرم افزارهای معماری مخصوصا نرم افزار محبوب اسکچاپ در زمینه طراحی نما به طراحان معمار بسیار کمک می کنند. در نرم افزار اسکچاپ انواع نماهای معماری قابل طراحی و مدلسازی هستند و به طور کلی به نماهای مدرن، کلاسیک و نئوکلاسیک تقسیم میشوند. این نماها ممکن است با متریالهایی مانند آجر، بتن، شیشه، کامپوزیت و… باشند.
در طراحی نما قوانین و مقرراتی وجود دارد که رعایت آنها الزامی است. در واقع با قرارگیری نماهای ساختمانی کنار یکدیگر، سیمای بصری یک شهر خلق میشود. همچنین افرادی که در حوزه نمای ساختمان فعال هستند، به اهمیت جنبه اقتصادی نماها در فروش بهتر ساختمانها پی بردهاند.
روش طراحی نما در اسکچاپ
یک نما به صورت تصویر یا به طور مثال نقشهای از یک ساختمان است که از یک زاویه مخصوص دیده میشود. زاویه موردبحث اغلب زاویهی عمود بر زمین است.
ترسیم و مدلسازی نماها در نرم افزارها و مخصوصا نرم افزار اسکچاپ به مهندسان معمار و سایر طراحان کمک کرده است تا طرحها و ایدههای خود را به صورت صحیح، دقیق و قابل فهم اجرا کنند. همچنین تمام ویژگیها و جزییات پروژه یا بنا را به درستی به نمایش بگذارند.
نماهای ساختمانها نماهایی از روبرو، عقب، راست و چپ بنا را به نمایش میگذارند و جزئیات مربوط به آیتم طراحی نماها شامل درها، پنجرهها و همچنین تزئینات نما را نمایان میکنند.
برای طراحی نما در اسکچاپ ابتدا بایستی کلیات نما بصورت دوبعدی در همان نرم افزار ترسیم شود یا از نرم افزارهای دیگر همچون اتوکد وارد اسکچاپ یا اصطلاحا ایمپورت شود. سپس با حجم دادن به مدل تبدیل به سهبعدی گردد. بعد از قراردادن در و پنجره و سایر جزئیات، نوبت به متریال دهی و نورپردازی میرسد.
نکتهی قابل توجه در نرم افزار اسکچاپ این است که اگر یک یا چند آبجکت نما، یک کامپوننت را به وجود بیاورند با تغییر در ویژگیها و ساختار یکی از این آبجکتها این تغییرات در تمامی آبجکتها اعمال میشود.
آبجکت آماده و پلاگینها
یکی از روشهای رایج در طراحی نما در نرم افزارهای معماری، استفاده از آبجکتهای آماده نما است. استفاده از آبجکتهای آماده سبب افزایش دقت در طراحی و صرفهجویی در زمان و هزینه و همچنین انرژی طراح میگردد. نرم افزار پرکاربرد اسکچاپ، افزونهها و پلاگینهای فراوانی را برای طراحی نما در اختیار کاربران خود گذاشته است، که روند طراحی نما را آسانتر و سریعتر میکند.
این آبجکتها یا پلاگینها در سایتهای معروف خارجی مانند 3dwarehouse موجود هستند. همچنین برای دریافت این آبجکتها یا پلاگینها به سایتهای ایرانی همچون بن رو کالج میتوانید مراجعه نمایید.
متریال دهی
هنگامی که یک طرح سهبعدی در نرم افزار اسکچاپ مدل میشود، با وجود تمامی جزئیات کارشده در ترسیم، ساده و بی روح به نظر میآید. متریال دهی در طراحی نما در اسکچاپ سبب جذابتر شدن مدل ایجاد شده میگردد.
برای متریال دهی میتوان Paint Bucket را انتخاب نمود. زمانی که پنل Materials panel باز شد، از لیست نشان داده شده یکی از materials collection ها را انتخاب کنید و سپس یکی از متریالها را طبق طراحی انتخاب کنید.
نورپردازی
یک خروجی نما نزدیک به واقعیت در نرم افزار اسکچاپ یک فرآیند دشوار است اما با نورپردازی صحیح و رندرگیری در این زمنیه کمککننده خواهد بود. افزودن المانهای مختلف نورپردازی به یک طرح سهبعدی در اسکچاپ در افزایش کیفیت خروجی نهایی بسیار موثر است.
در نرم افزار اسکچاپ برای طراحیها سه روش برای نورپردازی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره شدهاست:
- نورهای طبیعی
- نورهای مصنوعی
- نورهای محیطی
نورهای طبیعی در اسکچاپ میتوانند با استفاده از ابزارهای موجود در نرم افزار شبیهسازی شوند. اسکچاپ تمامی تغییرات نورطبیعی مانند میزان روشنایی روز، حرکت سایهها و همچنین تنظیمات موقعیت جغرافیایی، تاریخ و ساعت را در اختیار طراحان میگذارد.
نورهای مصنوعی و محیطی در اسکچاپ به دستههای زیر تقسیم میشوند:
- نور نقطهای Point light
- نورافکن Spotlight
- نور مستطیلی Rectangular light
- نورهای فتومتریک IES lights
- نورپردازی مبتنی بر تصویر Image-based lighting
و…
پس ازاتمام مدلسازی و متریالدهی نماها در اسکچاپ، برای افزودن انواع نورها در طراحی اقدام کنید. در زمینه نورپردازی نما، نرم افزاراسکچاپ، پلاگینهای بسیاری برای دستیابی به افکتهای نوری در اختیار طراحان قرار دادهاست.
رندرگیری
پس از اتمام مدلسازی نما در اسکچاپ، متریالدهی و تنطیم نورپردازی وارد مرحله رندرگیری میشویم. پس از درست کردن جهت سطوح نما، و تنظیم نمای دوربین و مکان یابی دقیق صحنه، مدل برای رندرگیری آماده است.
مزایای طراحی در اسکچاپ
در بازار کار معماری امروزه اغلب نرم افزارهای معماری و مهندسی به سرعت پیشرفت کردهاند. کاربران همواره به دنبال نرم افزاری برای طراحی نما هستند که در زمان کم با بالاترین کیفیت، بهترین خروجی و رندر را به کاربر ارائه دهد.
نرم افزار کاربردی اسکچاپ بهترین پاسخ برای رفع این نیاز است. طراحی نمای معماری با تمام جزئیات خود به دقت و سرعت بالا در محیط کاری نرم افزار اسکچاپ قابلیت پیادهسازی دارد.
در واقع نرم افزار اسکچاپ برای طراحی نما، نرم افزاری است که بیشترین بازدهی و کاربرد را برای طراحان معماری دارد. از مزایا و قابلیتهای دیگر نرم افزار اسکچاپ اضافه کردن نور به متریالها به دلخواه طراح است. همچنین تغییر رنگ متریال نیز در اسکچاپ راحت است.
نرم افزار اسکچاپ در طراحی نما همواره توانایی تنظیم صحیح و راحت زاویه دوربین، نور و روشنایی تصویر برای رسیدن به نتیجه دلخواه را دارد. در اسکچاپ با طراحی مناسب میتوان جلوههای نوری واقعی و باکیفیت ایجاد کرد.
سخن پایانی بن رو کالج
طراحی نما یکی از پولسازترین و جذابترین مهارتهای بازارکار معماری به شمار میرود. نرم افزار اسکچاپ هم از کاربردیترین و کاربرپسندترین نرم افزارهای معماری است. مقالهی پیش رو دربارهی روش طراحی نما در اسکچاپ است. برای اطلاعات و آموزشهای بیشتر دربارهی نرم افزارهای معماری و علیالخصوص نرم افزار اسکچاپ و همچنین دریافت این برنامه، به بن رو کالج مراجعه نمایید.
Rating 3.55 from 38 votes
با دیگران به اشتراک بگذارید تا امتیاز بگیرید!